Sunday, February 18, 2007

PESANAN LUQMAN AL-HAKIM KEPADA ANAKNYA

"Hai anakku,jadikan takwa kepada Allah Ta'ala sebagai perdaganganmu,Engkau pun mendapat untung tanpa barang dagangan"

"Hai anakku,hadirilah jenazah-jenazah dan jangan menghadiri pesta kerana jenazah mengigatkanmu kepada akhirat sedangkan pesta menyebabkanmu menyenangi dunia'

"Hai anakku,Janganlah engkau lebih lemah daripada ayam jantan yang berteriak di waktu pagi hari sedang engkau tidur diatas tempat tidurmu"

"hai anakku ,Janganlah menangguhkan taubat ,Kerana maut itu datang secara tiba-tiba".
"Hai anakku ,Jangan engkau mencintai orang bodoh,sehingga ia beranggapan engkau menyukai perbuatannya".

"Hai anakku ,Jauhilah kejahatan ,nescaya kejahatan akan menjauhimu,kerana kejahatan berbangkit ".

"Hai anakku ,hendaklah engkau bergaul dengan para ulama dan dengarlah pendapat para hukama(org bijaksana)kerana Allah menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah,sebagaimana menghidupkan tanah dengan hujan yang lebat ,Jauhkan dirimu dari dusta dan akhlak yang buruk kerana orang berdusta hilanglah air mukanya (rasa malunya),dan orang yang buruk akhlaknya banyak kesedihannya,Memindahkan batu besar dari tempatnya lebih mudah daripada memahamkan orang yang tidak mengerti".

"Hai anakku ,sesungguhnya dunia itu laut yang dalam .Banyak orang yang hanyut didalamnya ,Jadikanlah takwah kepada Allah sebagai kapalmu didalamnya ,dan peralatannya iman kepadanya serata layarnya tawakkal kepada Allah supaya engkau selamat".

"Hai anakku ,apabila engkau ingin bersaudara dengan seseorang,buatlah ia marah sebelumnya .jika dia berlaku bijaksana diwaktu marah,teruskanlah,kalau tidak, jauhilah dia ".

"Hai anakku ,sejak engkau datang kedunia ,engkau meninggalkannya dan menghampiri akhirat ,Tempat yang engkau tuju lebih dekat daripada tempat yang engkau tinggalkan ".

"Hai anakku ,biasakan lidahmu mengucapkan "Ya Allah ,ampunilah aku "kerana Allah mempunyai saat -saat ketika doa tidak ditolak ".

"Hai anakku ,janganlah engkau berhutang ,kerana berhutang adalah kerendahan disiang hari dan kesusahan di malam hari ",

Dalam riwayat Tarmizi:

"Peliharalah hak Allah nescaya engkau mendapatinya dihadapanmu,kenalilah Allah dikala sejahtera,nescaya Allah mengenalmu di kala susah ,dan ketahuilah ,yang luput darimu tidak akan menimpamu,dan yang menimpamu tidak akan luput darimu ,ketahuilah,pertolongan itu bersama kesabaran dan kebebasan itu bersama musibah dan sesungguhnya disamping kesulitan ada kemudahan .

No comments: